Logo

DAVID COPPERFIELD JE NAŠ

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Start: Da li su ove naše integracije koje, navodno, traju već više od 15 godina, zapravo, samo jedan veliki cirkus jer se mi za sve ove godine nismo dotakli nikakve ozbiljne reforme i nikakvog ozbiljnog zadatka?

Smajić: Ako postoji politički iluzionizam, onda je on u Bosni i Hercegovini doveden do savršenstva. Kao što najpoznatiji savremeni mađioničar svijeta David Copperfield s magijskom lakoćom probija Kineski zid, tako glatko Bosna i Hercegovina galopira na putu euroatlantskih integracija. Ako ćemo, dakle, pogledati istini u oči, a neovisni novinari i analitičari tako moraju činiti, onda se ne smije skrivati činjenica da, na žalost, našom zemljom ne upravljaju legalno izabrane i ustavno legitimne institucije već moćni pojedinci iz politokratskih središnjica sva tri konstitutivna naroda.

Na sceni je cijela jedna generacija balkanskih lidera koji 'svoje države' vode isključivo putem neformalnih vrhunski umreženih srodničko-poslušničkih klanova. Njihovo glavno upravljačko oruđe su fingirane 'demokratske rasprave', nelegitimne telefonske sjednice i bespogovorne direktive u formi „političkih smjernica“. Državna, entitetska i lokalna vlast u BiH se, dakle, temelji na ličnom autoritetu nekolicine nacionalnih vođa. Autoritet takve vlasti zasnovan je na strahopoštovanju i etnonacionalističkom mehanizmu kompromitacije i ucjene svakoga ko nije u toj i takvoj vlasti ili za nju. U svijetu dekomratije svi se ovakvi surogati vlasti poimaju kao neki od već poznatih oblika diktature, ali se kod nas o tome ne govori zbog straha da se ne postane državnim neprijateljem prvog reda, da se ne izgubi posao ili ne završi u zatvoru. Zbog načina vladanja u zemlji i oportunizma EU i Sjedinjenih Država Amerike kao dva ključna mentora, te zbog apologetskog novinarskog i uredničkog pristupa prema stvarnosti, gotovo ništa više u BiH nije stvarno onakvim kakvim nam se na prvi pogled čini ili kako čujemo putem medijskih izjava glavnih političkih aktera. Sve je lažno i vrlo sračunato u korist političke oligarhije koja se više od 20 godina preoblikuje iz jednog u drugo zlo, ali se suština i cilj ne mijenjaju – što više vlast iskoristiti za sebe i svoje klanove, a ne za građane i za državu. Jer, što više države i istinskih integracija u međunardone tokove, utoliko je manje njihove klanovske moći, privilegija, bogatstva i utjecaja na život i sudbinu svakog pojedinca. Za naše političke moćnike, David Copperfield je, dakle, tek samo cirkuski mađioničar. Naši lideri su iluzionisti unikatne vrste, jer su uspjeli čak da u svoj besprimjerni cirkus uvuku i glavne operativne ljude iz Evropske unije poput šefa Delegacije Evropske komisije u Sarajevu, komesara za politiku susjedstva i proširenja, te potpredsjednicu Komisije za vanjsku politiku i sigurnost. U takvom „reformskom ambijentu“ i same reforme su floskula jer za istinske reforme je potrebna istinska narodna vlast. Sve što je do sada urađeno od Reformske agende je antirazvojno, regresivno, čak reakcionarno. Jer ni jedna do sada usvojena mjera nije u korist realnog sektora koji stvara novu vrijednost i koji generira ekonomske uslove progresa države i društvene zajednioce kao cjelione. Suština svih dosadašnjih kvazireformskih poteza je osiguranje fiskalnih i parafiskalnih prihoda kako bi se udovoljilo željama političkih vođa da mogu zadržati svoje srodnike i poslušnike u javnoj administraciji, te još koju stotinu ili hiljadu srodničkog podmlatka pridodati, jer je to njihovo najodanije glasačko tijelo.

Start: Kako briselske diplomate reaguju kada čuju za sve ove naše probleme koji su njima, naravno, nepojmljivi?

Smajić: Briselski zvaničnici i predstavnici diplomatskog cora su također nesložni, dezorjentirani ili usko interesno razvrstani. Evropske institucije su odavno izgubile svojstva „zajedničke visoke vlasti“ koja je nekada bila anacionalna, visokoprofesionalna i dominantno proevropska. Sada to nije slučaj. Živimo, kao što je poznato, u epohi terorizma i renacionalizacije naroda, pa su i sadašnji predstavnici zajedničkih institucija u Briselu mnogo više poslušnici svojih vlada, nego nadnacionalni predstavnici zajedničke evropske vlasti. Usuđujem se čak reći da današnju Evropsku uniju izjedaju iste kancerogene bakterije kakve uništavaju i BiH, te se vjerovatno zbog toga evropska i bh. vlast tako dobro u zadnje vrijeme i razumiju. Jedni druge obmanjuju i sve dalje guraju svoje narode u dezorjentiranost i apatiju koja može ishoditi neredima, sukobima i svakojakim vrstama disolucijskih procesa, uz vrlo neizvjesnu budućnost i same Evropske unije..

Start: Koliko smo mi zapravo daleko od te i takve Evrope ili Evropa od nas?

Smajić: Ogromno je pitanje šta će uopšte u skoroj budućnosti biti sa Evropskom unijom. Unutrašnji strukturni, funkcionalni, monetarni i kadrovski problemi su toliko duboki da se najdirektnije odražavaju i na neefikasnost EU na međunarodnoj sceni, uključujući i borbu protiv terorizma i saniranje posljedica recesije iz 2008. godine. Ako bi se, dakle, pošteno i pravedno mjerila svaka dionica pripremljenosti BiH za evropske integracije i za EU onakvu kakva je bila do zadnja dva brzopleta proširenja, taj proces će trajati najmanje deceniju pod uslovom da EU prebrodi do sada najveću krizu vlastitog identiteta. A ako Evropska komisija bude i nastavila s coperfieldskim iluzionizmom, BiH može postati članicom Evropske unije kadgod se dva klana, njihov i naš, nagode. Ali od takvog iluzionističkog ulaska u Uniju ne bi imala koristi ni Bosna i Hercegovina ni Evropska unija, a najmanje građani naše prelijepe zemlje.

(Za sarajevski magazin Start, 30.4.2016.)

Copyright © 1997-2014 Zekerijah Smajic. Powered by cybercell.co